fbpx
< Terug naar cursusaanbod

Blijven bewegen met Parkinson

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
12-10-2023
Locatie
Antwerpen - Van der Valk
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Wereldwijd is de ziekte van Parkinson de snelst groeiende neurologische aandoening. Door de hogere levensverwachting en toegenomen industrialisatie wordt verwacht dat het aantal mensen die lijden aan Parkinson tegen 2040 verdubbeld zal zijn.

Hoewel de huidige medicamenteuze en chirurgische therapieën de symptomen vrij goed kunnen onderdrukken is er geen enkel middel op de markt dat de ziekte kan genezen of zelfs maar kan afremmen.

De positieve effecten van beweging zijn uitgebreid gedocumenteerd, meer nog: er zijn steeds meer indicaties voor een mogelijk neuroprotectief effect van beweging en oefentherapie. Een actieve levensstijl wordt dus een onmisbare pijler naast een degelijk medicatiebeleid.

Onderzoek wees uit dat patiënten met de ziekte van Parkinson baat hebben bij een multidisciplinaire benadering van gespecialiseerde professionals die zich verdiepen in deze complexe aandoening. De kinesitherapeut speelt hierin een niet te onderschatten rol.

Deze cursus richt zich op kinesitherapeuten (neurologische achtergrond) die hun kennis in deze aandoening verder willen verdiepen. We bespreken de meest recente inzichten en updates uit de literatuur en vertalen die naar een praktische aanpak volgens de ‘best practice’ richtlijnen.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • Heb je inzicht in de wetenschappelijke rationale voor kinesitherapie bij patiënten met de ziekte van Parkinson
  • Ben je vertrouwd met de belangrijkste vragenlijsten en assessment tools
  • Ben je in staat een behandelplan op te stellen gebaseerd op de meest recente inzichten en therapieconcepten, rekening houdend met de nieuwe Europese richtlijnen
  • Ben je in staat het therapieplan aan te passen aan ziektefase waarin de patiënt zich bevindt en de persoonlijke noden van de patiënt
  • Begrijp je het nut van hoogintensieve training bij parkinson
  • Herken je de rode vlaggen voor atypisch parkinsonisme

Docent

Liesbeth Münks

Liesbeth Münks studeerde af in 2009 aan de KU Leuven als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie met als afstudeerrichting neurologische revalidatie. Door haar thesis, onder begeleiding van Prof. A. Nieuwboer, over de effecten van diepe hersenstimulatie (STN-DBS) bij parkinsonpatiënten, kreeg Liesbeth de kans om in het onderzoeksteam van Prof. Nieuwboer aan de slag te gaan. Als research assistant was ze betrokken bij verscheidene onderzoeken rond de ziekte van Parkinson. Voor de DUALITY-studie (rond dubbeltaaktraining)  droeg ze bij aan het ontwikkelen van een programma voor het trainen van dubbeltaken in de klinische praktijk. Hiernaast begeleidde Liesbeth Münks twee jaar het ambulante Parkinson-programma ‘Fit en Actief’ in het UZ Leuven en werkte ze in een zelfstandige praktijk in Bilzen. Begin 2019 opende ze haar eigen praktijk, “Praktijk M” waar ze quasi uitsluitend patiënten met neurologische aandoeningen behandelt.
De afgelopen jaren schaafde ze haar expertise in het domein Parkinson bij via verschillende cursussen en opleidingen in het binnen- en buitenland. Ze volmaakte onder andere de opleiding van de Parkinson Zorgwijzer en was meermaals aanwezig op de MDS Physiotherapy Summerschool, een 3 daagse scholing voor therapeuten uit de hele wereld die zich specialiseren in Parkinson-revalidatie.

Doelgroep

Kinesitherapeuten met interesse in behandeling van neurologische patiënten. 

Accreditatie

Pro-Q Kine 14 ptn

Prijs

320€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

© Copyright 2021 - SmartEducation