Planning
Inhoud
Op vlak van bewegen is Homo Sapiens een ongelooflijke alleskunner, ongeëvenaard in het dierenrijk. Lopen is één van de vele vaardigheden waarvoor de mens gemaakt is. Dit zijn eenvoudige biologische feiten, maar de relevantie voor de loper en de kinesitherapeut is vaak wel controversieel!
Vanuit dit evolutionair denkkader krijgen we inzicht in de diepere, onderliggende oorzaken van klachten en komen vele suggesties om het lopen te verbeteren, zowel op vlak van blessures, prestatie en plezier. Dit oeroud verhaal toetsen we aan modern wetenschappelijk onderzoek en we trekken er oerdegelijke lessen uit.
Bestaat de ‘beste’ looptechniek? Hoe slecht zijn loopschoenen? Is landen op de hiel nu fout? Hoe verander je een looppatroon op een veilige en efficiënte manier? Hoe belangrijk is de ondergrond en de omgeving waarin we lopen? Hoe stimuleer je de elasticiteit in ons lichaam? Hoe maak je het lichaam adaptief en robuust? Zijn er andere levensstijl aspecten de relevant zijn? Dit zijn slechts enkele van de vragen die aan bod komen.
Het doel van de powertalk is het denkkader schetsen, hypotheses toetsen aan de bestaande evidentie en uit deze complexe materie concrete en praktische conclusies te trekken. Wees bereid om enkele van uw diepgewortelde overtuigingen te laten varen…
Leerdoelen
- Weten wat biologisch normaal is in het kader van lopen en gezondheid en zo inzicht krijgen in de diepe onderliggende oorzaken van loop-gerelateerde blessures.
- Leren omgaan met de complexiteit van het onderwerp.
- Weten wat de invloed is van schoenen voor het musculoskeletaal systeem.
- Kunnen aanpassen van de belangrijkste parameters bij het lopen (dosis, variatie, techniek) door middel van eenvoudige cues, tips en enkele oefeningen en dit op een veilige en efficiënte manier.
- Weten dat, naast mechanische aspecten, vele andere levensstijl elementen kunnen bijdragen aan het ontstaan van loop blessures.
- Inzicht krijgen in de principes die het lichaam stimuleren om sterk, adaptief en robuust te zijn.
Docent
Doelgroep
Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten en personal trainers.
Accreditatie
4 pt PQK
Prijs
58€ excl btw
Inbegrepen
Syllabus, uitgesteld kijken mogelijk tot 48u na het verzenden van de opname