PowerTalk: Acute liesblessures bij sporters - van ontstaan tot sporthervatting, van literatuur tot praktijk
Direct aanmeldenPlanning
Inhoud
Acute liesblessures zien we vaak optreden bij sporters, vooral in veldsporten zoals voetbal, hockey, … Elke therapeut denkt dan meteen aan laesies in de heupadductoren of de heupflexoren (rectus femoris – iliopsoas). Maar hoe goed kan jij via jouw anamnese en klinisch onderzoek een adductorenletsel gaan diagnosticeren dan wel uitsluiten?
De locatie van de blessure heeft immers veel invloed op de verwachte tijd tot (competitieve) sporthervatting. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk leren we je hoe je jouw sporters beter kan gaan informeren over hun prognose.
We besteden ook aandacht aan ‘rode vlaggen’, zoals acute liespijn bij kinderen (wat aanwijzing kan zijn voor een fractuur) en hoe die te herkennen.
Vervolgens duiken we in de revalidatie en therapievormen bij liesblessures. Wat vertelt de literatuur ons en hoe vertalen we dit naar de dagelijkse praktijk? In combinatie met enkele zeer praktische tips kunnen we zo een optimaal revalidatieproces gaan uitzetten.
Tenslotte leren we hoe parameters zoals lenigheid, kracht of pijn bij palpatie pijn het best gebruikt worden om herstel te monitoren en wanneer je sporter écht klaar is voor een terugkeer naar zijn/haar sport.
Leerdoelen
- Kennis van de epidemiologie, het mechanisme van acute liesblessures en differentiatie van spiergroepen die zijn aangedaan
- Aan de hand van een gedetailleerde anamnese en een specifiek klinisch onderzoek tot een correcte diagnose komen
- Het opstellen van een gestructureerd en efficiënt revalidatieplan voor acute liesblessure bij een sporter vanaf initieel letsel tot terug keer in de sport
Docent
Doelgroep
Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen, osteopaten,...
Accreditatie
4 pt PQK
Prijs
66€ (excl btw)
Inbegrepen
Syllabus (digitaal), uitgesteld kijken mogelijk tot 48u na het verzenden van de opname.