fbpx
< Terug naar cursusaanbod

Anterior aspect of the shoulder-neck region: an enigma

Direct aanmelden

Planning

Startdatum
15-09-2023
Locatie
Leuven - Waves
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

Als manueel therapeut zijn behandelingen van de posterieure schouder-nekregio goed beschreven en gekend. Het anterieur gedeelte echter, blijft vaak onbehandeld. Een belangrijke reden hiervoor is de complexiteit van de verschillende structuren die we terugvinden in deze regio. Spieren, neurogene structuren, lymfeklieren, bloedvaten, viscerale structuren,… ze spelen allemaal een rol in de opbouw en functie van de anterieure schouder-nekregio. Dit kan leiden tot een breed spectrum aan symptomen afkomstig van deze regio: van hoofdpijnklachten over keelpijn tot uitstralingspijn in de pink.

Dat de anterieure schouder-nekregio vaker dan gedacht aan bod komen in de manuele praktijk wordt in deze cursus via casuïstiek verder uitgewerkt. We beschrijven de anatomie vanaf de kaaklijn tot aan de schouder en werken een klinisch onderzoek uit voor de meest voor de hand liggende structuren zoals de m. scaleni, m. sternocleidomastoïdeus, fasciae cervicalis, eerste rib, enzovoort. We komen ook in detail terug over TOS-klachten en beschrijven potentiële entrapment plaatsen ter hoogte van de verschillende poorten die lopen langs de anterieure schouder-nekregio. Tot slot staan we stil bij een behandelstrategie van de geziene structuren.

Leerdoelen

  • Opfrissing van de complexe anterieure schouder-nekregio.
  • Leren verbanden leggen met andere structuren in het lichaam zoals de cervicale wervelzuil, thoracale wervelzuil, het diafragma, de kaak, etc.
  • Adequaat onderzoek van de anterieure schouder-nekregio
  • Herkennen van pathologie in de anterieure schouder-nekregio
  • Toepassen van nieuwe en correct uitgevoerde manuele technieken bij veel voorkomende dysfunctie in de anterieure nek

Docent

Wim Van den Broeck

Wim Van den Broeck behaalde in 2009 zijn masterdiploma kinesitherapie en revalidatiewetenschappen aan de KU Leuven. Na deze opleiding volgde hij in 2011 het postgraduaat manuele therapie aan de UGent. De volgende jaren specialiseerde hij zich in verschillende disciplines van de manuele therapie waaronder Dry Needling. In 2020 rondde hij de opleiding tot osteopaat succesvol af aan de International Academy of Osteopathy (Antwerpen). Tijdens zijn carrière groeide zijn passie voor manuele therapie en de blijvende zoektocht naar correcte behandelingsstrategieën op maat van elke patiënt. Zijn motto luidt: “elke patiënt is uniek!”. Daarop aansluitend geldt dat hoe groter je kennis is, des te beter je als therapeut de juiste keuzes kan maken voor jouw patiënt.

Doelgroep

Kinesitherapeuten met interesse in manuele therapie, manueel therapeuten

Accreditatie

ProQ-Kine 14pt

Prijs

320€ (excl. btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes

Extra info

© Copyright 2021 - SmartEducation