1 oktober 2020

Literatuur of artikels gratis downloaden? Hier kan het!

Clinici in het werkveld herkennen het ongetwijfeld: de zoektocht naar papers en relevante artikels bij het uitvoeren van research, of wanneer je je wat meer wil inlezen over een bepaald topic.

Voor studenten en academici bieden universiteitsbibliotheken hier vaak een oplossing, maar die zijn uiteraard niet voor iedereen toegankelijk. En dan hebben we nog niets gezegd over de artikels die achter een paywall verstopt zitten! Artikels gratis downloaden: het lijkt bijna te mooi om waar te zijn.

En daarom… SmartEducation to the rescue! Hieronder lijsten we de grootste sites op die je volledig vrije toegang bieden tot heel wat artikels, papers en andere informatiebronnen!

1. Sci-Hub

De absolute nummer 1 in het lijstje! Bij Sci-Hub wordt er gewerkt met een simpel systeem: Je geeft de link of de DOI-code van een artikel in, waarna de artikels gratis kan downloaden! Ook al is niet iedereen fan van dit systeem (heel wat uitgeverijen dienden al een klacht in), Sci-Hub is nog steeds toegankelijk. Gebruik op eigen risico dus! 😉 De links vind je alvast op WikiPedia, op WikiData, of rechtstreeks via https://sci-hub.st/.

2. Unpaywall

Unpaywall is opgericht door Impactstory, een non-profitorganisatie die zich inzet om wetenschap toegankelijker te maken online. Met de steun van de National Science Foundation en de Alfred P. Sloan Foundation, verzamelen ze artikels van alle ‘open-acces’ bronnen op het internet. Naar eigen zeggen zouden ze op die manier zo’n 50-85% van alle wetenschappelijke artikels ter beschikking hebben!

3. Kopernio

Kopernio is een gratis browserextensie voor Chrome, Firefox en Opera. Via één eenvoudige klik krijg je toegang tot de pdf-versies van artikels van open databases, PubMed of Google Scholar. Easy-peasy!

4. Open Acces Button

Open Access Button doorzoekt, net als Unpaywall, duizenden publieke archieven, op zoek naar jouw artikel. Meer nog: indien ze het artikel niet terugvinden, vragen ze de auteur om het publiekelijk met hen te delen. Hoe vaker er dus naar een artikel gezocht wordt via Open Access Button, hoe meer aanvragen de auteur krijgt voor het artikel. Dankzij die werkwijze kunnen ze rekenen op een indrukwekkende databank die maar blijft groeien.

5. Library Genesis

Library Genesis is een databank met meer dan 5 miljoen (yes, dat lees je goed: miljoen!) gratis papers, artikels, kranten en boeken. Hoe ze zich onderscheiden van de rest? Ze hebben enorme verscheidenheid in hun aanbod: je vindt er zelfs comics, fictieboeken en anderstalige boeken terug

6. Citationsy Archives

Last but not least: via Citationsy Archives kan je op zoek gaan naar artikels, papers of kranten, en kan je ze downloaden én citeren! Het werkt heel eenvoudig: jij voert je zoekopdracht in, zij gaan voor jou op zoek in alle gepubliceerde papers over de hele wereld. Zo krijg je alle matches te zien en kan je aan de slag. Vooraleer je Citationsy Archives kan gebruiken, dien je wel een account aan te maken. Dat kan hier.

AUTHOR

Paulien.dewyngaert