Neurodynamics: Pathobiology, diagnosis and management of neuropathic pain.
Direct aanmeldenPlanning
Inhoud
Wat betreft musculoskeletale aandoeningen, lag de nadruk in onze opleiding tot kinesitherapeut en/of manueel therapeut sterk op het onderzoeken en behandelen van spieren en gewrichten. Helaas is dat eigenlijk nog steeds zo en krijgt het (perifeer) zenuwstelsel bijzonder weinig aandacht. Dat is jammer, want er zijn heel wat therapeutische mogelijkheden om een positieve invloed te hebben op de pathologische processen die bijdragen tot perifeer neuropathische pijn. Bij sommige aandoeningen is neuropathische pijn duidelijk het dominante pijn type, zoals bij cervicale of lumbale radiculopathie, of bij het het cubitaal tunnel syndroom. Bij andere aandoeningen kan de neuropathische component subtieler aanwezig zijn, zoals bij persisterende tenniselleboog klachten (laterale epicondyalgie), achillespees tendinopathie, plantaire hielpijn of post-operatieve klachten. Soms blijkt er bij deze aandoeningen meer aan de hand te zijn dan enkel een musculo-tendinogene component, en daarom reageert de aandoening niet goed op traditionele interventies. Om deze neuropathische componenten aan te tonen is een goede differentiaal diagnostiek essentieel. Tevens is inzicht in de pathologische processen van neuropathische pijn noodzakelijk zodat biologisch plausibele interventies geïmplementeerd kunnen worden. In deze 2-daagse cursus is er naast een theoretische en wetenschappelijke onderbouwing en het verwerven van nieuwe inzichten, ruim aandacht voor het verwerven van goede en veilige onderzoeks- en behandelingsmethoden. Via diverse casuistieken worden pathomechanismen, en onderzoeks- en behandelingsmogelijkheden interactief bediscussieerd.
Leerdoelen
Op het einde van cursus heeft de deelnemer een up-to-date kennis van klinisch relevante neuro-anatomie, fysiologie, pathologie en biomechanica van het zenuwstelsel. De deelnemer verwerft kennis en klinische vaardigheden in neurodynamische onderzoeks- en behandelingsmethoden voor patiënten met neuropathische pijn. Hoewel het perifeer zenuwstelsel centraal staat, verwerft de deelnemer voldoende kennis van pijnneurowetenschappen, om de nieuwe kennis en technieken via logisch klinisch redeneren in te passen in patiënten management.
Docent
Doelgroep
Kinesitherapeuten, manueel therapeuten, osteopaten en artsen.
Accreditatie
Pro-Q Kine: 24pt
Prijs
460€ excl btw, 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')
Inbegrepen
Syllabus, uitgesteld kijken.