fbpx

Planning

Startdatum
23-11-2023
Locatie
Gent - De Punt
Tijd
09:00 - 17:00
Bijeenkomsten

Inhoud

In deze 3-daagse opleiding bekkenbodemreëducutie voor vrouwen wordt de fysiologie en pathofysiologie van de bekkenbodem van de vrouw uitgebreid besproken en wordt de rol van de kinesitherapeut binnen een multidisciplinaire samenwerking uitvoerig uitgelicht.

Op de eerste dag ligt de focus op de urinaire en gynaecologische klachten en op de tweede dag op de fecale problematiek. De derde dag draait rond seksualiteit bij de vrouw in de verschillende levensfasen en seksuele dysfuncties. 

Naast het theoretische gedeelte, wordt aandacht gegeven aan klinische vaardigheden.  De revalidatie van zowel urinaire als genaecologische dysfuncties komt uitvoerig aan bod. In een vrijblijvend skillslab wordt het inwendige klinische onderzoek van de bekkenbodemspieren aangeleerd. 

Deze opleiding heeft de bedoeling om een basiskennis binnen het domein pelvische reëducatie op te bouwen en kan dienen als aanzet tot het verder verwerven van kennis en vaardigheden aangeboden in de masterclasses in the Pelvic Health Series.  

Aansluitend op deze 3-daagse cursus voorzien we een 1-daagse praktijkdag waarin verdere verdieping wordt voorzien in de vorm van skilltraining, integratie behandelmodaliteiten, specifieke behandelvormen (vb biofeedback, electrostimulatie),...
Meer info

Leerdoelen

  • De anatomie en de fysiologie van de bekkenbodem, de blaas en het anorectum
  • Kennis van de meest voorkomende bekkenbodemdysfuncties (urinaire, gynaecologische en fecale klachten en seksuele disfuncties) bij vrouwen
  • Het correct bevragen van klachten bij vrouwen 
  • Het uitvoeren van een klinisch onderzoek bij de vrouw
  • Het kunnen opstellen van een behandelplan en behandeling bij vrouwen met bekkenbodemdysfuncties
  • Het kunnen begeleiden en opbouwen van bekkenbodemspieroefeningen
  • Overzicht van de evidence-based literatuur over de pelvische reëducatie bij vrouwen
  • Basis klinisch onderzoek: palpatie van de bekkenbodem en eenvoudige spiertesting aanleren
  • Inzicht in seksualiteit bij de vrouw
  • Kennis van de verschillende mogelijke pijnklachten bij vrijen en andere seksuele disfuncties
  • Tips en tricks bij seksuele problemen

Docent

Dorien Hellings

Dorien Hellings studeerde in 2011 af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, optie inwendige aandoeningen aan de Vrije Universiteit Brussel. Zij is in het bezit van de bijzondere beroepsbekwaamheid pelvische reëducatie en perinatale kinesitherapie (alsook van de bijzondere beroepsbekwaamheid in de respiratoire kinesitherapie (2013)). Van 2011 tot 2019 werkte Dorien Hellings in een ziekenhuis ondermeer op de dienst pediatrie, pneumologie en materniteit, alsook op een ambulante dienst voor bekkenbodemrevalidatie. Sinds 2018 is zij ookwerkt ze werkzaam  in groepspraktijk “kinesitherapie De Parel – Pelvisch centrum” als zelfstandige kinesitherapeut. Dorien Hellings is lid van de beroepsvereniging BVRK en BICAP/Pelvired.

Door haar ervaring is zij zeer vertrouwd met het behandelen van patiënten met bekkenbodemdysfuncties.

Karen Dumon

Karen Dumon behaalde in 2011 haar masterdiploma Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen aan KULeuven. Tijdens één van haar stages kreeg ze de kans om kennis te maken met het domein pelvische.  De interesse was gewekt en ze volgde de interuniversitaire opleiding met als doel het behalen van de  bijzondere bekwaamheid binnen de pelvische reëducatie. Na enkele jaren in een groepspraktijk gewerkt te hebben, startte Karen Dumon haar eigen praktijk op. Ondertussen leidt ze een pelvisch centrum dat uitsluitend gericht is op pelvische en perinatale problematiek bij vrouwen, mannen en kinderen met 3 andere bekkenbodemtherapeuten.  Met onder andere het MamaMini concept wilt ze zich richten op gezond (ont)zwangeren. Karen is lid van de beroepsvereniging BICAP en Pelvired en probeert bij elke bijscholing rond bekkenbodemrevalidatie aanwezig te zijn. Karen Dumon heeft een bijzondere interesse voor alle pijn en seksuele problematiek bij vrouwen.

Deborah Van Cauwenbergh

Deborah Van Cauwenbergh studeerde in 2011 af als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, optie inwendige aandoeningen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2013 behaalde zij een accreditatie in de respiratoire kinesitherapie en pelvische reëducatie. Van 2011-2019 werkte zij, naast haar werk als zelfstandig kinesiteherapeut, als praktijkassistent aan de Universiteit Antwerpen. Na verschillende jaren in een groepspraktijk gewerkt te hebben startte Deborah Van Cauwenbergh in 2017 haar eigen praktijk op in Borsbeke (Herzele). De praktijk is vnl. gericht op respiratoire kinesitherapie, pelvische reëducatie en pre- en postnatale kinesitherapie. Door haar expertise binnen deze specialisatie is zij zeer vertrouwd met het behandelen van patiënten met respiratoire pathologieën. Zij wil dan ook graag haar kennis en (evidence-based) vaardigheden overbrengen naar andere collega’s. Deborah Van Cauwenbergh is geaccrediteerd lid van de beroepsverening BVRK en BICAP/Pelvired.

Doelgroep

Deze driedaagse opleiding richt zich op kinesitherapeuten zonder een bijzondere beroepsbekwaamheid in de pelvische reëducatie, maar met een grote interesse in het begeleiden en behandelen van vrouwen met bekkenbodemdysfuncties.

Deze opleiding is deel van de leerlijn in kader van het behalen van het certificaat 'Pelvic Health Expert'

Accreditatie

Pro-Q Kine 24 ptn

Prijs

930€ (ex btw), 30% korting indien betaling met KMO-Portefeuille  (bij uw aanvraag dient u te opteren voor het thema 'beroepsspecifieke competenties')

Inbegrepen

Syllabus, lunch en koffiepauzes.

Extra info

© Copyright 2021 - SmartEducation