PowerTalk : Food for thought: past voeding binnen pijn management?
Direct aanmeldenPlanning
Inhoud
Meer en meer stemmen gaan op om pijn vanuit een breed kader te behandelen. Uit wetenschappelijke literatuur blijkt het reeds langer dat het onvoldoende is om pijn enkel lokaal te benaderen en dat een biopsychosociale aanpak de voorkeur geniet. Binnen deze biopsychosociale aanpak wordt in de meer recentere onderzoeken vaak aandacht besteed aan levensstijlfactoren zoals stress en slaap, maar ook voeding lijkt een rol te spelen. Dat is niet onlogisch: zeker als je weet dat je patiënt aan het bewegen krijgen één van de kernelementen is binnen pijn management, is het belangrijk om ook de energietoevoer in dit verhaal te betrekken en te optimaliseren. Daarnaast blijkt uit onderzoek ook dat ook voeding specifiek een invloed kan hebben op pijn.
In deze PowerTalk leren we eerst enkele basisbegrippen rond voeding en pijn kennen, zodat we vervolgens kunnen bekijken hoe voeding pijn kan beïnvloeden. Daarna duiken we de literatuur in en krijgen de cursisten een overzicht van de huidige evidentie rond voeding binnen pijnmanagement, en trachten we tips aan te halen om deze kennis mee te nemen naar de praktijk.
Leerdoelen
- De cursist kent de basisbegrippen binnen de voeding- en pijnliteratuur
- De cursist begrijpt op welke manier voeding een invloed kan hebben op het pijnsysteem en de pijnbeleving
- De cursist begrijpt de plaats van voeding binnen een multimodale aanpak voor pijn
- De cursis kent de wetenschappelijke evidentie wat betreft voedingsinterventies binnen pijn management
- De cursis begrijpt het belang van de combinatie van voedings- en bewegingsinterventies binnen pijn management
Docent
Doelgroep
Kinesitherapeuten, (sport)artsen, osteopathen, chiropractors, dietisten en andere zorgverleners
Accreditatie
4 pt PQK
Prijs
66€ excl btw
Inbegrepen
Syllabus, uitgesteld kijken mogelijk tot 48u na het verzenden van de opname