10 onmisbare apps in jouw zorgpraktijk
In een wereld waarin de smartphone niet meer weg te denken is, zijn ook de apps binnen de professionele wereld helemaal doorgebroken. Wij lijsten voor jou een aantal apps op die niet mogen ontbreken in jouw praktijk! App je je smartphone of tablet al bij de hand?
Essential Anatomy 5
Alle anatomie, altijd in je broekzak? Dat is het grootste voordeel van de Essential Anatomy 5-app, meteen ook dé app voor patiënteducatie! Patiënten vinden het vaak fantastisch dat je hen gedetailleerd inzicht kan geven in hoe het daarbinnen allemaal uitziet en functioneert. Je kan ervoor kiezen om verschillende ‘layers’ te zien verschijnen, van musculair of skeletaal tot arterieel of lymfatisch. De mogelijkheden zijn verbluffend: ontdek en vergelijk de verschillen bij mannen en vrouwen, bekijk bepaalde structuren afzonderlijk en plaats eigen pins om de structuur niet uit het oog te verliezen. En last but not least: wordt jouw anatomische kennis best regelmatig eens opgefrist? Dan is de quiz in deze app je op het lijf geschreven.
Praktisch: de app kost 16,99 euro, en is voorlopig enkel beschikbaar voor iOS-gebruikers.
Clock Yourself
Met de Clock Yourself-app train je het lichaam erop om snel beslissingen te nemen en zo onder andere de reactietijd te verbeteren. Via 5 verschillende levels wordt het niveau geleidelijk aan opgebouwd, zodat de app door iedereen en in ieder revalidatieplan kan gebruikt en ingezet worden. Of het nu gaat om een profatleet, of om een grootmoeder die in beweging wil blijven: they got your back.
Praktisch: de app kost zo’n 2,39 euro en is beschikbaar in op iOS en Android.
2B Fast
2B Fast is, net als Clock Yourself, een handige trainingstool voor snelheid, behendigheid en reactiesnelheid, maar ook voor stabiliteit en coördinatie. Daarnaast kan je de 2B Fast Pro app installeren, waarmee je ook trainingsprogramma’s kan opstellen.
Praktisch: Voor 4,49 euro kan je de app downloaden via iOS.
Benieuwd? Hieronder al een klein voorsmaakje!
MyJump 2
My Jump 2 is een handige app om de sprongkracht van je patiënten te analyseren. Het enige wat je moet doen is de sprong filmen met de camera van je smartphone of tablet. Nadien berekent de app voor jou de hoogte, de snelheid, de tijd dat je patiënt in de lucht hangt, de kracht en zelfs het grondcontact tussen de sprongen. Een volledige en snelle analyse, meteen bij de hand!
Praktisch: Je betaalt – zowel bij iOS als Android – 10,99 euro.
Tip: werk je in je praktijk vaak met krachtschema’s? Dezelfde makers ontwikkelden ook de app ‘My Lift’, waarmee onder andere je 1-RM of krachtverlies bij vermoeidheid kan berekenen. Voorlopig helpt de app je bij bench-press, deadlift, pull-up, back squat & hip thrust, maar andere oefeningen komen er binnenkort nog aan!
Hex-bar and traditional deadlift @MyLift_App ??♂️??♀️ pic.twitter.com/XDs9v3qKu7
— Scott Hislen (@SHislen79) June 18, 2019
Runmatic
Net als My Jump 2, is Runmatic een handige analyse-tool, gebaseerd op video’s. Je laat je patiënt aan een bepaalde snelheid op de loopband lopen, en filmt dit langs achter. Nadien kan je frame voor frame door de video navigeren. Nadat je juiste gegevens van de patiënt achterlaat, berekent de app voor jou de tijd op de grond en in de lucht, de stapfrequentie, de maximale kracht, en zelfs de asymmetrie van de benen. Je kan bovendien de evolutie van je patiënt doorheen de jaren volgen.
Praktisch: Voor 10,99 euro kan je de app downloaden op iOS-toestellen.
Coach’s Eye
De actie vastleggen om ze dan meteen in de praktijk of op het veld analyseren, dat is de sterkte van de app Coach’s Eye. Je video’s in slow motion vergelijken, vormen, pijlen of zelfs een voice-over toevoegen: het kan allemaal. Als coach of kinesitherapeut kan je nadien je video uploaden op je eigen account, of verzenden naar je patiënten en atleten. Ben je aan de slag met een heel team? Dan geeft de app je ook de optie om een teamomgeving te creëren, waartoe iedereen toegang heeft.
Praktisch: De app kost 5,49 euro en is beschikbaar op iOS en Android.
Hudl Technique
Dé app om techniek te analyseren! Duidelijk één van onze favorieten. Heb je al een opleiding looptechniek gevolgd bij SmartEducation, dan staat deze (of Coach’s Eye) al geïnstalleerd op je smartphone. Je kan video’s in slow motion afspelen, comments toevoegen en hoeken berekenen. Daarnaast is het mogelijk om de techniek van twee verschillende herhalingen of atleten met elkaar vergelijken. Wie wil, kan de video zelfs delen met alle gebruikers van de app, om zo feedback van over de hele wereld te ontvangen.
Praktisch: De app is gratis beschikbaar voor iOS en Android-gebruikers.
Phydeo
Een handige tool voor jou én je patiënt om de oefeningen ook thuis uit te voeren. Je hoeft niet langer oefeningen uit te tekenen of foto’s door te mailen, je volgt enkel een eenvoudig driestappenplan! Ten eerste maak je een video van de patiënt, terwijl hij/zij de oefening foutloos uitvoert, onder jouw toezicht. Nadien verstuur je de video naar het e-mailadres van de patiënt, die het tenslotte te zien krijgt op een pagina die je helemaal kan branden met jouw logo en kleuren!
Praktisch: Phydeo is een gratis app voor iOS en Android-gebruikers. Daarnaast kan je ook voor een premium account kiezen, waarbij je een maandelijks bedrag betaalt, afhankelijk van de functionaliteiten die je kiest.
Dry Needling Guide
De Dry Needling Guide, ontwikkeld door onze docenten van Dry Needling Gent, is een app met de anatomie, pijnzones en priktechnieken voor Dry Needling. Maar liefst meer dan 70 spieren komen aan bod. Via een 3D-model kan je bovendien een bepaalde pijnzone selecteren, waarvan je dan ook alle gerelateerde spieren te zien krijgt die pijn kunnen geven naar differentiaaldiagnose toe. Do we need(le) to say more?
Praktisch: de app is beschikbaar voor iOS en Android gebruikers en kost 22,99 euro.
Clinometer + Bubble Level
Deze app is één van de meest precieze metingstools, waarbij gebruik gemaakt wordt van de camera én van alle kanten van het apparaat zelf! Wat kan je daar dan allemaal mee? Gebruik maken van de verschillende functies: de clinometer modus, de cameramodus en de bubbelmodus. De graden van bewegingsvrijheid van gewrichten meten, flexibiliteit van spiergroepen bepalen of eenvoudig kalibreren behoort ook tot de opties. En als je al die functionaliteiten niet in de praktijk gebruikt, heb je thuis wel meteen een waterpas bij de hand. 😉 Meten is weten, toch?
Praktisch: de app kost 2,29 euro en is beschikbaar voor iOS en Android.
En onder het mom van ‘Sharing is caring’: ken jij nog andere apps die je je collega’s ab-so-luut wil aanbevelen? Laat het ons weten voor een volgende update!