De unieke strategieën van running expert Jay Dicharry
Na een sportieve carrière in het zwemmen schakelde Jay Dicharry tijdens zijn studies over op competitief lopen. Hij raakte meteen geblesseerd en de revalidatie verliep erg moeizaam. De frustratie die hiermee gepaard ging was (gelukkig) ook meteen zijn inspiratie om te begrijpen welke mechanismen aan de grondslag lagen van zijn blessureleed en hoe de behandeling ervan efficiënter kon.
Jay Dicharry groeide uit tot een internationaal gerenommeerd expert in biomechanische en looptechnische analyse en ziet als ‘physical therapist’ nog wekelijks patiënten/atleten in zijn clinic te Bend, Oregon (USA).
Als expert in running en running mechanics maakt hij er een punt van om overbelastingsletsels bij duursporters beter te begrijpen en te verhelpen. Hij ontwikkelde een unieke aanpak die het traditioneel gekende therapiemodel overstijgt. Zo probeert hij onder andere ‘structurele blocks’ bij een atleet te corrigeren voordat de prestaties van die atleet er negatief door beïnvloed worden.
We haalden Jay voor de microfoon om ons zijn visie te geven over het belang van screening en hoe hij na analyse tot een succesvol oefenprogramma komt. Hij ontkracht en nuanceert ook enkele hardnekkige mythes in het loopmilieu. Is er zoiets als een ideale pasfrequentie? Kies je best altijd voor voorvoetlanding of overleef je het ook wel met een hiellanding? Loont het de moeite om te investeren in dure loopschoenen?
Het is absoluut een boeiende podcast geworden, oordeel zelf maar!
Listen to “Re-wire your runners – Jay Dicharry” on Spreaker.